Skaff deg en god receiver

Med god lyd blir en filmopplevelse enda bedre, og derfor har en god receiver uvurderlig verdi. En receiver kan brukes til litt av hvert, den forsterker lyd, dekoder lydformat, fungerer som tilkoblingssenter for kildene dine og har ofte innebygd romkorreksjon. For mange er det viktig at en receiver har et visst antall HDMI-innganger, samt støtte for ukomprimert og/eller høyoppløselig lyd. En receiver med slik støtte for DVD- og Blu-ray-format betyr at du bare trenger HDMI-kabel fra spiller til receiver, og enda en fra receiveren til TV.

Med HDMI overføres bilde og lyd uten at kvalitet forsvinner på veien. Kanskje er du så nymotens av deg at DVD og Blu-ray ikke spiller noen rolle, og i så fall er du ikke alene. Gode receivere som lanseres i disse dager har ofte integrert wi-fi, Spotify Connect, Bluetooth (med toveis funksjon), AirPlay 2, etc. Samtidig er det fint at det er mulig å få oppskalert sine analoge kilder til for eksempel 720P og 1080P. I en god receiver er det plass til så mangt.

Romkorreksjon

Siden lydkvalitet i stor grad er avhengig av rommet lyden spilles av i, passer det bra med romkorreksjon, som mange receivere i dag har. Dette innebærer at spesielle testtoner fra høyttaler spilles av, og lyd fra hver høyttaler dernest måles og justeres av en mikrofon. Denne kan plasseres i et visst antall lytteposisjoner. Ved hjelp av testtoner og mikrofon kan det måles nivå, eventuelt frekvensrespons og tidsforsinkelse.

Når du saumfarer markedet for å finne en receiver som passer for deg og ditt bruksområde, må du først bestemme deg for hva du trenger av lydkvalitet, strømforsyning, tilkoblinger og ekstrafunksjoner. Angående lydkvaliteten på receivere, er det momenter som tempo, klangkarakter og effekt som varierer mest. Mange av de ferskeste receiverne på markedet har alt og litt til, og det blir dessuten spennende å følge med på utviklingen fremover.