Hvordan rommet påvirker lydopplevelsen

Kanskje har du allerede et eget rom i hjemmet du bruker til lytting, TV-titting, etc. Skal du imidlertid flytte eller bare skaffe deg et nytt rom, kan det være greit å ha et par råd i bakhodet angående hva slags påvirkning rommet har på lyden som kommer ut av for eksempel høyttalerne dine. En tommelfingerregel er at mindre høyttalere egner seg bedre til små rom, mens større høyttalere passer best i større rom.

Når det gjelder musikk og valg av rom, er det vanlig å snakke om god versus dårlig akustikk. Når vi snakker om akustikk i denne sammenhengen, mener vi hvordan lydforholdene er i et rom. Består et rom av harde flater vil lyden reflekteres og begynne å buldre og ringe. Ønsker du derimot den gode og dempede lyden som for eksempel fås på kinoer, er det myke overflater som gjelder. Disse absorberer og bryter lydbølgene.

Tiltak for å bedre akustikken i rommet

Du kan dempe rommet ved å bruke for eksempel gardiner, tepper, malerier, potteplanter, akustikk-plater eller møbler. Slik bryter du refleksjonene og de harde platene. Her kan du bruke fantasien og eksperimentere med plassering og materialer. Det hele trenger ikke være vanskelig, kanskje er det kun et teppe plassert på rett sted som skal til for at akustikken i rommet bedres betraktelig.

Dersom rommet er veldig avlangt kan høyttalere med fordel plasseres ved en av langsidene. Slik får du mindre brumming og resonans å stri med. Her er det en vanlig oppfatning at dersom høyttalerne og deg sammen utgjør en trekant som er likesidet, og du har lik avstand til begge høyttalere, blir lyden best. Samtidig er det ikke feil å eksperimentere og finne ut av tingene selv. Du kan jo la innredningen din diktere hvor utstyret skal stå, men glem ikke at stereoeffekten blir mindre jo nærmere hverandre høyttalerne står.